Το Έργο

«Μελέτη, Χρηματοδότηση, Εγκατάσταση, Υποστήριξη Λειτουργίας, Συντήρηση και Τεχνική Διαχείριση ενός Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου για τις Εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ με ΣΔΙΤ»

Yλοποιείται μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, μεταξύ του ΟΑΣΑ και της Εταιρείας Ειδικού Σκοπού: “HELLAS SMARTICKET A.E.”

Αποτελεί την μεγαλύτερη αλλαγή στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής και η υλοποίηση του αντιπροσωπεύει τη νέα εποχή για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι το πρώτο έργο υψηλής τεχνολογίας αιχμής με εξειδικευμένο εξοπλισμό και λογισμικό και παροχής υπηρεσιών που υλοποιήθηκε μέσω ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα έργα ολοκληρωμένων Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών (Intelligent Transport Systems – ITS) με τη χρήση έξυπνων καρτών στην Ευρώπη.

Το εν θέματι έργο αποτελεί μια σημαντική επένδυση που παρέχει στους πολίτες σύγχρονες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες μετακίνησης με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας.

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ

Στόχοι & Αποτελέσματα

Η  εφαρμογή του έργου είχε αποτελέσματα στον ΟΑΣΑ και τους εκτελεστικούς φορείς, αλλά και στο επιβατικό κοινό και το γενικότερο κοινωνικό σύνολο της Αττικής.

Για τον Επιβάτη:

  1. Ευκολία  αγοράς, αποθήκευσης & χρήσης των έξυπνων εισιτηρίων και καρτών.
  2. Ταχύτητα πρόσβασης.
  3. Δυνατότητα επαναφόρτισης.
  4. Νέα, ελκυστικά προϊόντα κομίστρου, προσαρμοσμένα στις ανάγκες του επιβατικού κοινού.
  5. Δικαιότερες χρεώσεις και ευελιξία από τη χρήση πρόσθετων έξυπνων υπηρεσιών.
  6. Νέες σύγχρονες υπηρεσίες:
    -Φόρτιση καρτών μέσω smartphone & με πιστωτική κάρτα
    -Ασφάλεια: αντικατάσταση σε  περιπτώσεις απώλειας ή καταστροφής.

Για τον ΟΑΣΑ και τους Φορείς Παροχής Συγκοινωνιακού Έργου:

  1. Ενιαίο εισιτήριο νια όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: O επιβάτης έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί όποιο συνδυασμό μέσων επιθυμεί, πληρώνοντας κάθε φορά την αξία του κομίστρου που επιβάλλει η χρήση ή ο συνδυασμός των μέσων.
  2. Ενιαία Αντιμετώπιση των Μετεπιβιβάσεων: δυνατότητα υλοποίησης ευέλικτων και ελκυστικών τιμολογιακών πολιτικών μετεπιβίβασης.
  3. Ευέλικτη εισαγωγή νέων προϊόντων – Συνδυασμένη χρήση προϊόντων κομίστρου: Ο σχεδιασμός και η άμεση εφαρμογή προϊόντων κομίστρου που καλύπτουν ανάγκες συγκεκριμένων κατηγοριών χρηστών.
  4. Βελτίωση σχεδιασμού υπηρεσιών: άμεση συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων για τη βελτίωση του συγκοινωνιακού σχεδιασμού.
  5. Αντικειμενική κατανομή εσόδων
  6. Βελτιωμένη εικόνα για τον όμιλο ΟΑΣΑ (θετική εμπειρία χρήσης)
  7. Περιορισμός των απωλειών από Λαθρεπιβίβαση

Πρόγραμμα

Αττική 2014-2020

Ταμείο

Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)

Προϋπολογισμός

64.743.239,00€
(Συμμετοχή: ~ 49% ΕΣΠΑ – 51% Ίδια κεφάλαια ΙΦΣ)