Εταιρικά Νέα

O2 Hub, ένα νέο πρωτοποριακό Open Data & Open API Hub

OPEN DATA HUB_πιλοτική πλατφόρμα ανοιχτών δεδομένων

 

O  Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ ΑΕ), μέλος των θυγατρικών εταιρειών της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. (HCAP/ ΕΕΣΥΠ), συνέβαλε στην ανάπτυξη της πιλοτικής πλατφόρμας του Υπερταμείου, O2 Hub https://data.hcap.gr/

Το πρωτοποριακό O2 Hub, Open Data & Open API Hub, συλλέγει και διαθέτει σε όλους τα δεδομένα που προκύπτουν από την καθημερινή λειτουργία δημόσιων επιχειρήσεων και αποτελεί ψηφιακό κόμβο ελεύθερης πρόσβασης σε συλλογή ανοιχτών δεδομένων φορέων της χώρας μας.

Ο  ΟΑΣΑ συμμετέχει  στην συγκεκριμένη πλατφόρμα με 10 σύνολα ανοιχτών δεδομένων που αφορούν στις Συγκοινωνίες Αθηνών και συγκεκριμένα :

  1. Στάσεις με προεξοχή για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ
  2. Δρομολόγια Σταθερών Συγκοινωνιών (ΜΕΤΡΟ, ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ)
  3. Επικυρώσεις εισιτηρίων
  4. Σημεία έκδοσης προσωποποιημένων καρτών Συγκοινωνιών Αθηνών.
  5. Δίκτυο στάσεων – Συγκοινωνίες Αθηνών.
  6. Βασικό δίκτυο – Συγκοινωνίες Αθηνών (γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ).
  7. Δίκτυο πώλησης εισιτηρίων Συγκοινωνιών Αθηνών.
  8. Ανελκυστήρες σταθμών Γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ).
  9. Πιάτσες ταξί κοντά σε στάση των Συγκοινωνιών Αθηνών
  10. Δρομολόγια Οδικών Συγκοινωνιών (Λεωφορεία, Τρόλεϊ)

Ως σήμερα, στο O2 Hub υπάρχουν διαθέσιμα 41 σύνολα δεδομένων από 7 εταιρείες δημοσίου συμφέροντος, σε 10 θεματικές περιοχές. Ο επισκέπτης του κόμβου μπορεί να βρει δεδομένα των αστικών συγκοινωνιών, της παραγωγής και κατανάλωσης πόσιμου νερού, της διακίνησης αλιευμάτων, οπωρολαχανικών και κρεάτων, δεδομένα ταχυδρομικών υπηρεσιών και πολλά ακόμη χρήσιμα στοιχεία.

Η συγκεκριμένη ενέργεια που έχει ως σκοπό  την ανταλλαγή γνώσης μέσω της διάθεσης ανοιχτών δεδομένων των δημόσιων επιχειρήσεων, συμβάλλει καθοριστικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην ενίσχυση της διαφάνειας και της καινοτομίας και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τους τομείς της έρευνας και των νεοφυών επιχειρήσεων, ώστε  να μπορέσουν να αναπτύξουν νέες υπηρεσίες, πάντα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.