Δελτία Τύπου
Δελτία ΤύπουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον.

10/04/2017

Οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Οι πολίτες του Πειραιά την Κυριακή είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν με τρία ιστορικά συλλεκτικά οχήματα δημόσιων συγκοινωνιών περασμένων δεκαετιών

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την Κυριακή 9 Απριλίου, κυκλοφόρησαν στους δρόμους του Πειραιά, τρία ιστορικά οχήματα δημόσιων μαζικών μεταφορών περασμένων δεκαετιών αποκατεστημένα πλήρως από την «ΟΣΥ Α.Ε». Η πρωτοβουλία ανήκε στην ΟΣΥ ΑΕ, σε συνεργασία με την Ομάδα Έρευνας και Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών στην Ελλάδα «Οι Φίλοι του Λεωφορείου» και την Αδελφότητα Τροχιοδρομικών Υπαλλήλων Πειραιά.

Η συνάντηση έγινε στις 10.30’ το πρωί στην αφετηρία της γραμμής «20» στους δρόμους Τζαβέλα και Σκυλίτση στο Νέο Φάληρο από όπου ξεκίνησαν τη διαδρομή τους. Σ’ αυτήν έδωσαν το παρών ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΑΣΑΤάσος Ταστάνης και η Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΣΥ Ζωή Γεωργίου.

Στη συνέχεια πολλοί πολίτες της Αθήνας, αλλά και συνταξιούχοι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες είχαν τη δυνατότητα να θυμηθούν τα παλιά και να ταξιδέψουν με ένα από τα πρώτα τρόλεϊ, κατασκευής από τη FIAT, που αγόρασε η χώρας μας το 1939 και μπήκαν στην κυκλοφορία, το 1948, στη γραμμή «Ηλεκτρικού Σταθμού – Καστέλα – Νέο Φάληρο», το γνωστό με τον αριθμό «20», το οποίο είναι το μόνο που υπάρχει. Επίσης με ένα δεύτερο ρωσικό τρόλεϊ μάρκας ZIV – 9 της περιόδου 1977 – 1985. Και, τέλος, με ένα κλασικό αθηναϊκό μπλε λεωφορείο, κατασκευής του 1958, μάρκας SKANIA – VABIS, με ελληνικό αμάξωμα, που ήταν ενταγμένο στο 4ο ΚΤΕΛ της πρωτεύουσας και έκανε δρομολόγια μέχρι το 1981.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης δήλωσε τα εξής: «Οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν παρελθόν, παρόν και μέλλον. Αυτή η ενέργεια αποσκοπεί μεν στο να αναδειχθεί η ιστορική μνήμη, αλλά και να συνδέσει το παρελθόν με τη σημερινή καθημερινή μας προσπάθεια για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Ένας λαός για να σταθεί όρθιος στα πόδια του πρέπει, πριν από όλα, να διαθέτει ιστορική μνήμη. Για το λόγο αυτό είναι για όλους εμάς πολύ σημαντικό και πολύ συγκινητικό ότι αυτή η συνάντηση και περιήγηση στους δρόμους του Πειραιά αγκαλιάστηκε από τόσους πολλούς πολίτες αποδεικνύοντας την αγάπη τους για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους διοργανωτές και κυρίως στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους των αστικών συγκοινωνιών. Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να πέρνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες που ζωντανεύουν την ιστορική μνήμη, προάγουν τον πολιτισμό και καταξιώνουν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες στην κοινωνία, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε και σε πείσμα της επίθεσης που δέχονται αυτές το τελευταίο διάστημα».