Δελτία Τύπου
Δελτία ΤύπουΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λεωφορείο για άστεγους

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 2016

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο ΟΑΣΑ, κατόπιν οδηγίας του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κου Χρ. Σπίρτζη, στο πλαίσιο του κοινωνικού ρόλου που επιτελεί, έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και τη συμμετοχή σε δράσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση των υπηρεσιών της Πολιτείας, προς ειδικές ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες πλήττονται ιδιαίτερα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Προς τον σκοπό αυτό, σε συνεργασία με άλλους εμπλεκόμενους φορείς, προτίθεται να συμβάλλει για την επιτυχημένη υλοποίηση της συνέργειας παροχής των υπηρεσιών αυτών, για την ανακούφιση των συμπολιτών μας.

 

Πλέον συγκεκριμένα, για τη δράση περίθαλψης και ανακούφισης των αστέγων συμπολιτών μας, ο ΟΑΣΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας προτίθεται να συμβάλλει άμεσα με τους ακόλουθους τρόπους :

 

1.    Παροχή λεωφορείου, το οποίο θα διέρχεται καθημερινά από τα σημεία που υπάρχουν άστεγοι στην Αθήνα, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών καθαριότητας και πρώτων βοηθειών σε αυτούς. Το λεωφορείο θα έχει μετασκευαστεί και θα συντηρείται, ειδικά για τον σκοπό αυτό, στην επισκευαστική βάση της ΟΣΥ, έτσι ώστε να περιλαμβάνει ντουζιέρα, χημική τουαλέτα, χώρο ιατρείου, για να είναι δυνατή η επί τόπου περίθαλψη και φροντίδα των αστέγων.

2.    Σχεδιασμό της καταλληλότερης διαδρομής που θα πρέπει να ακολουθεί το λεωφορείο καθημερινά, ώστε να καλύπτονται περιοδικά όλα τα σημεία που υπάρχουν σήμερα άστεγοι πολίτες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το λεωφορείο θα διέρχεται από τις περιοχές : Κέντρο Αθήνας (Δημαρχείο, Ζάππειο, Ακαδημίας, Αχιλλέως, Φιλοπάππου, κλπ.), Αχαρνών, Πειραιά (λιμάνι), Ελαιώνα, Αιγάλεω, Ρουφ, κλπ.

3.    Στις περιοχές αυτές θα καθοριστούν από τον ΟΑΣΑ οι ακριβείς θέσεις των στάσεων, κατά μήκος της διαδρομής και θα εξασφαλιστούν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις, ώστε να μη δημιουργούνται κυκλοφοριακά ή άλλους είδους προβλήματα.

4.     Θα σχεδιαστούν από την αρμόδια Υπηρεσία μας τα δρομολόγια, οι ώρες αναχώρησης και άφιξης ανά σημείο και ανά ημέρα, καθώς και οι ώρες παραμονής σε κάθε σημείο, ώστε να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες των αστέγων.

5.    Το συγκεκριμένο λεωφορείο θα ενταχθεί στο σύστημα τηλεματικής του ΟΑΣΑ, το οποίο προβλέπεται να λειτουργήσει εντός του επόμενου τριμήνου, ώστε να παρακολουθείται καθημερινά η πορεία του και να προβαίνουμε σε παρεμβάσεις άμεσες, εάν κι εφόσον χρειάζεται. Η έναρξη της δράσης αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαϊου 2016.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΑ, κος Ιωάννης Σκουμπούρης, δήλωσε για το συγκεκριμένο θέμα ότι, η σημαντική αυτή δράση εντάσσεται σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και συνεργειών που θα αναλάβει  το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και ο ΟΑΣΑ και προτίθεται να υλοποιήσει την επόμενη χρονική περίοδο, με σκοπό την ανάδειξη του κοινωνικού του ρόλου, για την ανακούφιση ευαίσθητων ομάδων συμπολιτών μας.

 

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΑ, κος Αναστάσιος Ταστάνης δήλωσε ότι, η κοινωνική αυτή δράση θα αποτελέσει μια ουσιαστική βοήθεια για τους αστέγους, την δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε και ευελπιστεί ότι στο άμεσο μέλλον θα συνεχιστούν οι δράσεις αυτές, επεκτεινόμενες σταδιακά και σε άλλες ειδικές ομάδες του πληθυσμού.

Ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στους χορηγούς αυτής της δράσης, η συνδρομή των οποίων θα συμβάλλει στη μεγαλύτερη επιτυχίας της.

  • Η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ Α.Β.Ε.Σ. συμμετέχει και υποστηρίζει τη δράση με το ποσόν των 200.000 ευρώ στη διάρκεια ενός έτους.
  • Η ΜΚΟ "ΠΡΑΞΙΣ" συνδράμει με την προσφορά εξειδικευμένων υπηρεσιών προς τους αστέγους έχοντας μακροχρόνια εμπειρία σε αντίστοιχες δράσεις .

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΟΑΣΑ